Kahve eşliğinde yapılan sohbetler gerçekten daha keyifli bir hal alıyor ve bu eğlenceli ortamı daha coşkulu hale getirmek adına kahve falına da yer veriyoruz. Peki bu kültür bize nereden geliyor ya da kahve falının kökeni hakkında ne tür bilgilere sahibiz? Bu yazımızda kahve falına dair birçok detayı sizinle paylaşmaya çalışacağız. 8. Yüzyıla gidiyoruz ve Yemenli bir çoban ile karşılaşıyoruz. Evet ilginç gelebilir ancak kahve bitkisini ilk olarak Yemenli bir çoban keşfediyor ve bu da tesadüf ederi gerçekleşiyor. Otlatmak için bir yaylayı ziyaret eden çoban, koyunları gözetlerken ilginç bir şey olur. Otlamaya giderken uyuşuk tavırlar sergileyen ve daha pasif bir görüntüye sahip olan koyunlar, kahve bitkisini yedikten sonra kendilerine geliyor ve daha canlı bir şekilde hareket ediyorlar.

Çoban, bu olaydan sonra bu küçük meyveleri kendisi de tüketiyor ve gayet lezzetli olduklarını, uyandırıcı bir etkiye sahip olduğunu fark ediyor. Kahvenin keşfi sekizinci yüzyıla dayanıyor ve o zamanlardan bu zamana farklı şekilde ulaşmayı da başarmış durumda. Günümüzde kahvenin birçok farklı türü karşımıza çıkıyor ve markalar kendi kahvelerini üreterek piyasaya sürüyorlar. Uyandırıcı, tetikleyici ve daha da önemlisi canlandırıcı bir etkiye sahip olan kahve, yıllar sonra kahve falı ile de dikkat çekici bir hal almayı başarmıştır.

Kahve kelimesinin kökenine baktığımızda Arapça dili ile karşı karşıya geliyoruz ve kelime anlamı da keyif veren içecek şeklinde karşımıza çıkıyor. Bunu bir uyuşturucu ya da alkol gibi algılamak kesinlikle yanlış olacaktır çünkü kahve, içeriği bakımından alkolden çok uzak bir içecektir ve uyarıcı etkiye sahiptir. Yemen’den sonra Mekke ve Medine’ye ve sonra diğer İslam ülkelerine yayılan kahve, bir kültür haline gelmiş ve saraylarda da tüketilmeye başlanmıştır. Kahvenin geçmişine göz attıktan sonra dilerseniz kahve falı ile ilgili merak edilenleri de siz değerli dostlarımız ile paylaşmaya çalışalım.

Kahve Falı Hakkında

Yavuz Sultan Selim dönemine gidiyoruz… Osmanlı Devleti’nin kahve ile tanışması bu dönemde gerçekleşiyor. Kısa süre içerisinde gözde içecek türlerinden biri haline gelen kahve, yalnızca sarayda değil, halk arasında da popüler hale gelmiştir. Saray’daki görevlileri detaylı bir şekilde incelediğimizde ‘’Kahvecibaşı’’ adında bir görevlinin yer aldığını da görebiliyoruz. Bu kinin görevi ise padişaha kahve hazırlamak ve sunumu en doğru şekilde yapmaktır.

Kahve falı da yine bu dönemde popüler hale geliyor ve cariyelerin başlattığı bu eğlenceli olay, padişahlara kadar uzanıyor. Bazı padişahların fal baktırmak için özellikle kahve içtiklerini de görebiliyoruz. Bu dönemden sonra kahve ile birlikte kahve falı da bir kültür ve alışkanlığa dönüşmüş ve günümüze kadar ulaşmayı da başarmıştır.

Dilerseniz sizler de kahve içtikten sonra fal bakabilir ve yorumlamalarınızı yapabilirsiniz ancak diğer yazılarımızda da belirttiğimiz gibi bunun için öncelikli olarak sembollerin ne anlama geldiğini de bilmeniz gerekiyor. Aksi takdirde yorum yapmak biraz zor olacaktır.

Kahve sohbetlerinin hemen ardından gelen kahve falı bakma süreci gerçekten keyifli ve özellikle kadınlar bu konuda çok daha hevesli görünüyorlar. Sitemizde yer alan diğer makalelere göz atabilir ve falda karşınıza çıkabilecek sembollerin hangi anlama geldiğini de öğrenebilirsiniz.